ANEKDOT är det digitala bildningsmagasinet där Sveriges bästa humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar. Magasinet lanserades i februari 2019 som en redaktionell utveckling av Bildningspodden, en folkbildande podcast som hade premiär redan 2015 och sedan dess hunnit bli en av landets populäraste poddar i sin genre. Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. Redaktionen sitter på Stockholms universitets campus. Nedan kan du läsa mer om redaktionens medarbetare och våra olika redaktionella råd.

MAGNUS BREMMER, chefredaktör

Magnus Bremmer är litteratur- och mediehistoriker, forskningsredaktör och kritiker i Dagens Nyheter. Våren 2015 disputerade han på avhandlingen Konsten att tämja en bild. Fotografiet och läsarens uppmärksamhet i 1800-talets Sverige, skriven vid Stockholms universitet och Birkbeck, University of London. Han är initiativtagare till Anekdot, leder redaktionens arbete på Stockholms universitet och fortsätter att samtala med forskare i Bildningspodden.

ANNA-MARIA HÄLLGREN, illustratör och bildredaktör

Anna-Maria Hällgren är konsthistoriker och illustratör. Som konsthistoriker är hon specialiserad på såväl 1800-talets bildkultur som samtidskonst. Hon disputerade våren 2013 på avhandlingen Skåda all världens uselhet: Visuell pedagogik och reformism i det sena 1800-talets populärkultur (Gidlunds) vid Stockholms universitet. Som Anekdots illustratör står Anna-Maria för magasinets collageillustrationer och bildsättning.

HEDVIG HÄRNSTEN, essäredaktör

Hedvig Härnsten är doktorand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, där hon skriver på en avhandling om gester i den litterära modernismen och författare som Franz Kafka, Nathalie Sarraute och Lars Norén. Hon har också lång erfarenhet av redaktionellt arbete, bland annat på förlaget och kulturtidskriften Glänta och Tidskrift för litteraturvetenskap. Hedvig Härnsten är sedan januari 2022 redaktör för Anekdots essäer.

Lars in de Betou, ljudproducent

Lars in de Betou är radioproducent, musiker och medieproducent vid Stockholms universitet. Han är utbildad vid Dramatiska institutet och har mångårig erfarenhet från public service, såväl radio som tv. Lars producerar Anekdots ljudessäer och klipper sedan 2023 även Bildningspoddens avsnitt.

Verket – en podd om klassiker

Ett av Anekdots folkbildande poddar, klassikerpodden Verket, är ett samarbete med Nationalmuseum, Dramaten och Litteraturbanken. I varje avsnitt lyfts ett klassiskt verk inom konsten, dramatiken eller litteraturbanken i samtal med humanioraforskare. Samtalen leds av Anna Jansson (vänster), Anneli Dufva (överst) och Paulina Helgeson (höger).

Urban Göranson, ljudproducent Verket

Urban Göranson är utbildad musikvetare och mediepedagog, verksam vid Lunds universitet. Han är också radiojournalist och har en lång bakgrund som radioproducent inom public service, främst för Sveriges Radio P2. Sedan hösten 2020 jobbar Urban med redigering och mixning av Anekdots klassikerpodd Verket.

Lisa Munthe, videoproducent

Lisa Munthe är filmregissör och medieproducent vid Stockholms universitet. Hon har studerat vid Dramatiska institutet och regisserat en mängd kortfilmer. 2004 belönades hon med en guldbagge för sin långfilmsdokumentär ”Armbryterskan från Ensamheten”. Lisa producerar explainerfilmerna ”Anekdot förklarar” liksom annat rörligt material till sajten.

Christine Ericsdotter Nordgren, didaktikredaktör

Christine Ericsdotter Nordgren är språkvetare, ljudproducent och föreståndare för Språkstudion vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2005 på en avhandling om vokalljud och är specialiserad inom uttal och röstlära. Hon leder just nu ett projekt för att utveckla Bildningspodden som multimedialt språkundervisningsmaterial i akademisk svenska.

Publicistiskt råd

Anekdot publicistiska råd kommer att utvärdera och utveckla bildningsmagasinet som redaktionellt koncept. I rådet sitter 8 sakkunniga. Fyra är verksamma inom kulturbranschen: Maria Schottenius, Kaj Schueler, Kerstin Brunnberg och Patrik Hadenius. Fyra är verksamma inom akademin och ledamöter av Vitterhetsakademien: Marianne Gullberg, Håkan Möller, Gunnel Cederlöf och Johannes Persson. Läs mer om de sakkunniga genom att klicka på namnet. Sammankallande är Karin Helander, ständig sekreterare vid Kungl. Vitterhetsakademien, och Elisabeth Wåghäll Nivre, dekan för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet.

Redaktionsrådet

Anekdot redaktionsråd spånar innehållsidéer och förankrar magasinets ämnen i aktuell forskning. I rådet sitter 16 forskare verksamma vid de lokala lärosätena Stockholms universitet, KI och KTH: Klara ArnbergAnna Carlstedt, Helena Imelda Ek, Axel Englund, Fataneh Farahani, Kristina Fjelkestam, Anna Källén,  Lena Lind Palicki, Johanna Ringarp, Nadi Tofighian, Maria Josephson och Nina Cyrén Wormbs.

Oskar Schönning, kompositör

Oskar Schönning är kompositör, basist och jazzmusiker. Han har under många år lett den självbetitlade indiejazzgruppen Oskar Schönning, med skivor som ”Happy Jazz, Please!” (2006) och ”The Violin” (2012). Senast utkom han med musikprojektet ”Music for Others”. Anekdot hämtar sin musik från Oskar Schönnings ljudvärld.

Fredrik Andersson, grafisk designer

Fredrik Andersson är Senior Designer och typsnittsdesigner på designbyrån Familjen, där han ansvarat för visuella identiteter. Förutom koncept och övergripande webbdesign för Anekdot har han även formgett anfangbokstäverna. Han är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet och är tidigare ordförande för Stockholms typografiska gille. Hans formgivning har fått pris i tävlingarna Red Dot, Kolla och Svensk Bokkonst.