Fiskar

Fiskforskning har länge handlat om bestånd, storfiske och andra miljöfrågor. Men på senare år har nya rön och perspektiv börjat förändra forskningen om fisk. Vad gör det med vår syn på fiske när vi vet att fiskar känner mer smärta än vad vi tidigare har förstått? Hur förändras vår bild av fiskar när vi lär oss att vissa arter tillhör den exklusiva skara djur som känner igen sig själva i en spegel? Och vad händer egentligen med flugfisket om man tar bort kroken? Bildningspodden håvar in fiskforskningens nya kunskaper.

Foto: Robert Blombäck, Ines Rosengren Gräns, David Möller.

Gäster i avsnittet är filosofen Jonna Bornemark, zoofysiologen Albin Gräns och idéhistorikern Karin Dirke. Även designforskaren Erik Sandelin medverkar i ett inslag.

Mer info om gästerna (inkl länkar): Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Södertörns högskola och skriver just nu på en bokserie om hur vi kan förändra vår relation till naturen, däribland fiskar och andra djur (första delen utkommer 2025 på Volante). Albin Gräns är docent i zoofysiologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskar om fiskars hälsa och välfärd. Karin Dirke är professor i idéhistoria och specialiserad på människa/djur-studier. Erik Sandelin är designer och designforskare, disputerad vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstfack.