#62 Big data (live)

Lyssna

Varje dag bidrar våra vardagliga vanor till att spä på ett informationsöverflöd som saknar motstycke i världshistorien. Det brukar kallas big data, de enorma datamängder som vi dagligen skapar och som i allt större utsträckning påverkar vår tillvaro. Vilka nya upptäckter om människan och världen har det bidragit till? Har de nya sökmöjligheterna i vårt digitaliserade kulturarv redan börjat förändrat vår syn på historien? Överdriver vi konsekvenserna – eller har vi bara sett början? Bildningspodden reder ut ett av vår tids mest omdiskuterade begrepp.

Big data gäster

Veckans samtalsgäster är medieforskaren Pelle Snickars och teknikhistorikern Nina Wormbs (mitten). I avsnittet kan du också höra litteraturvetaren Cecilia Lindhé (tv) och it-forskaren Johan Magnusson (th).

Avsnittet spelades in inför publik på Göteborgs universitetsbibliotek fredagen den 29 september. Ljudtekniker: Oskar Oscarsson.

Nina Worms är teknik- och vetenskapshistoriker vid Kungliga tekniska högskolan. Pelle Snickars är professor i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot digital humaniora vid Umeå universitet. Cecilia Lindhé är litteraturvetare och föreståndare för Centrum för digital humaniora vid Göteborgs universitet. Johan Magnusson är forskare och universitetslektor vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet.
Foto: Matt Howard.