Norrtullsligan (1908)

Lyssna

I två hyrda rum på Norrtullsgatan bor de fyra vännerna Elisabeth, Magnhild, Emmy och Eva. ”Norrtullsligan”, som de kallar sig själva, är några av de hundratals kvinnliga kontorister som arbetar i huvudstaden i början av 1900-talet. Tillsammans navigerar de genom det självständiga livets nyvunna friheter och faror i storstaden. Gänget lönearbetar och rör sig i staden på ett sätt som generationer kvinnor före dem bara kunnat drömma om – men de arbetar för slavlöner, trakasseras av sina manliga kollegor och rösträtten är fortfarande mer än ett decennium bort. Idéhistorikern Katarina Leppänen gästar Verket och har läst Elin Wägners banbrytande roman från 1908. Samtalet leds av Paulina Helgeson.

Elin Wägners ”Norrtullsligan” publicerades som följetong i Dagens Nyheter 1907, och utkom 1908 i bokform. Foto: Stockholmskällan.

Katarina Leppänen är professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, specialiserad på skönlitteratur, genus- och demokratifrågor. Hon disputerade 2005 på en avhandling om Elin Wägners tänkande i relation till den europeiska kvinnorörelsen och föreställningar om kön, natur och historia. Den utkom i bokform 2007 som Elin Wägner’s Alarm Clock: Ecofeminist Theory in the Interwar Era (Lexington Books, Rowman & Littlefield Publishers).