Kommer NFT att revolutionera konstmarknaden?

Lyssna

NFT – eller Non-Fungible Tokens – har vuxit fram som ett helt nytt sätt att intyga äkthet i den digitala världen. På senare tid har intresset för NFT exploderat. Plötsligt säljs digitala bilder på apor för miljontals dollar och prestigefyllda auktionshus trängs för att vara först på den nya konstmarknaden. Men vad är egentligen det nya med NFT på konstmarknaden? Reproduktioner, kopior och frågan om äkthet har en lång historia inom konsten. Redan renässanskonstnären Michelangelo oroade sig för att träsnittet skulle göra hans verk mindre unika. Vad är det som är så attraktivt med ett original och så läskigt med en kopia? Vad kan vi lära oss av konsthistorien? Och är NFT-konst bara en fluga – eller snarare tröskeln mot en ny epok för konstmarknaden? Studio Anekdot diskuterar konstvärldens hetaste samtalsämne med konsthistorikern Håkan Nilsson.

Gäst i studion är Håkan Nilsson, konsthistoriker och professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning rör framförallt samtida konst, och han är även verksam som konstkritiker vid Svenska Dagbladet.

Avsnittsbilden visar en fotografisk mosaik av konstnären Franz Marcs målning ”Blaues Pferd” (Blå häst) från 1911 / Wikimedia Commons.