Kan ett berg ha rättigheter?

I september 2022 erkände Spaniens senat lagunen Mar Menor som en rättighetsinnehavare. Lagunen är sedan dess, i lagens mening, en juridisk person med rätt att skyddas och bevaras. Mänskliga rättigheter känner de flesta till – men vad innebär det egentligen att en lagun, en flod eller ett berg får rättigheter? Fenomenet har under senare tid spridits i alltfler delar av världen, i takt med den alltmer akuta klimatkrisen. Juristen Yaffa Epstein reder ut omständigheterna kring naturens rättigheter och frågar vad rättvisa är i ett miljörättsligt sammanhang.

Modern miljölagstiftning har till stor del utformats som förbud eller begränsningar. Det kan till exempel handla om att man förbjuder skogsskövling eller sätter gränser för olika typer av kemikalier och hur mycket som får släppas ut i naturen av ett visst ämne. Under 1990-talet började det bli allt vanligare att istället betrakta miljöskydd som en mänsklig rättighet eller del av en rättvis fördelning. Rätten till en hälsosam miljö har under de senaste decennierna långsamt etablerats och godkändes av FN:s generalförsamling som en universell mänsklig rättighet 2022.

Men parallellt med detta har ett helt annat rättighetsperspektiv vuxit fram: rättigheter som sätter fokus direkt på naturen. Det handlar om lagar som erkänner eller ger juridiska rättigheter till naturen själv. Under 2000-talet har den typen av rättigheter spridits över hela världen. Mest utbredda är de i Latinamerika. Men naturens rättigheter har också erkänts i nationella lagar eller av högsta domstolar i till exempel Uganda, Bangladesh och Nya Zeeland. Dessa nya lagar ger juridiska rättigheter inte bara till naturliga fenomen som berg eller floder, som i Nya Zeeland (floden Whanganui), Bangladesh (samtliga floder ) och Colombia (Amazonas ekosystem). De nya lagarna medger också rättigheter för väsen som ”Moder Jord” i Bolivia eller ”naturen som en levande helhet” i Ecuador. I USA, Kanada och Europa verkar det finnas stort stöd bland allmänheten för naturens lagliga rättigheter. En enkätstudie som jag genomfört tillsammans med kollegor visade att EU-invånarna stödde rättighetslagar för naturen i förhållandet 6 till 1.

Trots det starka stödet har lagar om att ge naturen rättigheter inte antagits i någon större utsträckning på nationell nivå i vare sig Europa eller Nordamerika. Däremot finns det flera exempel på regionala lagstiftande församlingar som antagit lagar för att stärka naturens rättigheter.

I september 2022, efter ett folkinitiativ som undertecknats av 600 000 medborgare, antog Spaniens senat den första europeiska nationella lagen som erkänner ett icke-mänskligt, naturligt ting som rättighetsinnehavare. Det är lagunen Mar Menor och dess bassäng som, i likhet med den nyzeeländska floden Whanganui, nu fått status som juridisk person med rätt att skyddas, bevaras, underhållas och återställas, liksom de potentiellt mer abstrakta rättigheterna att existera som ett ekosystem och utvecklas naturligt.

Mar Menor. Foto: Jose A, CC BY 2.0.

Trots att rättighetslagar för naturen ökar både till antal och i popularitet kvarstår frågan om huruvida rättigheter för naturen är ett bra, rättvist eller ens ett möjligt sätt att skydda naturen eller överhuvudtaget uppnå miljörättsliga mål. Många invändningar har framförts av både forskare och politiker. Men vad går invändningarna ut på? Och omvänt, med vilka argument kan man tala för de naturliga rättigheternas sak?

 

Inom allmän rättslära finns det två huvudteorier om vad det innebär att ha en rättighet. Den ena kallas viljeteorin, och enligt den har någon en rättighet om hen är suverän eller har kontroll över någon annans skyldighet. Viljeteorin anses i allmänhet inte vara aktuell i samband med naturens rättigheter, eftersom naturen inte kan välja eller uttrycka en vilja (även om man kan frestas att tolka extrema väderhändelser som ett sådant uttryck). Om naturen ändå betraktades som en rättighetsinnehavare enligt viljeteorin, skulle den behöva en förmyndare för att göra viljeyttringen i naturens namn.

Den främsta konkurrerande teorin är den så kallades intresseteorin. Enligt en välkänd formulering av denna teori har en individ rättigheter om någon aspekt av individens välbefinnande eller intresse anses vara ett tillräckligt skäl för att ålägga någon annan en skyldighet.

En kritik mot förslaget att ge rättigheter till naturen är att naturen inte har intressen. Det är till exempel inte självklart att klimatet har ett intresse av att hålla en viss medeltemperatur eller att en glaciär har ett intresse av att förbli en glaciär. En annan men relaterad invändning är att även om naturliga fenomen skulle kunna sägas ha intressen, så har vi människor svårt att identifiera vilka intressen det i så fall rör sig om.

Dessa frågor tas upp i den numera vitt spridda artikeln ”Should Trees Have Standing” från 1972, skriven av juristen och professorn Christopher Stone. Artikeln betraktas ofta som ursprunget till vår tids föreställningar om naturens rättigheter. I artikeln använde Stone det då pågående rättsfallet Sierra Club mot Morton som exempel. Där hade den amerikanska miljöorganisationen Sierra Club stämt Disney i avsikt att stoppa företagets bygge av en skidort eftersom det skulle förstöra delar av nationalskogen Sequoia i Mineral King Valley i Kalifornien. Stone argumenterade i artikeln för att Sierra Club inte borde behöva hävda att medlemmarnas rättigheter kränktes av eventuella skador på skogen, utan snarare att skogens rättigheter kränktes. I USA måste icke-statliga organisationer (NGO:er) visa att de eller deras medlemmar skadas för att kunna väcka talan och för att driva igenom olika miljölagstiftningar. De kan till exempel hävda att dödandet av en skyddad djurart kommer att skada medlemmarnas intresse av att forska om arten, men de kan inte väcka talan i djurens namn. Stones argument gick alltså i huvudsak ut på att organisationer borde kunna stämma företag eller andra som ett slags förmyndare för naturen eller djuren i syfte att få miljölagar att efterlevas. Som förmyndare skulle de då kunna agera för den skadade eller potentiellt skadade naturen, snarare än för sin egen skull.

Det är svårt att veta vad naturen vill, och vad som i så fall ligger i naturens intresse.

Men det är svårt att veta vad naturen vill, och vad som i så fall ligger i naturens intresse. I ett minnesvärt svar ifrågasatte juridikprofessorn Mark Sagoff just detta. Han undrade: ”Varför skulle inte Mineral King vilja vara en skidanläggning efter miljarder år av att göra ingenting?” Stone hade redan i sin ursprungliga artikel ett bra svar på det. Han menade att det faktiskt var lättare att veta när ens gräsmatta vill ha vatten än att identifiera intressen hos många som räknas som juridiska personer, nationer exempelvis. Det vill säga, det verkar rimligt att anta att levande varelser och fenomen i naturen har ett intresse av att hålla sig vid liv och, liksom människor, av att frodas och blomstra. Åtminstone sedan Aristoteles tid har det dessutom hävdats att lagens syfte vid sidan av att sträva efter rättvisa är att främja att människor frodas och bidra till deras välgång. Det verkar förnuftigt att lagar som söker rättvisa för naturen också främjar naturen. I det avseendet tror jag att det skulle vara lättare att föreställa sig rättvisa för miljön om vi betraktade naturen som något levande. Ekosystem, eller sammansättningar som inkluderar levande organismer, kan också tänkas ha intressen av att fortleva. Jag tror också att det är möjligt att föreställa sig biosfärens intressen – det vill säga naturen som en levande helhet, så som Ecuadors konstitution uttrycker det. Det saknas idag juridiska mekanismer för att identifiera och företräda naturens intressen. Men det är långt ifrån omöjligt skapa sådana.

 

Ytterligare en invändning mot att ge naturen rättigheter är att rättighetsinnehavare måste ha ett egenvärde och att det är tveksamt om naturen har ett sådant. Huruvida naturen har ett värde i sig, alltså ett egenvärde, eller enbart skänker människan värde, har länge varit föremål för debatt inom miljöetiken. Inom miljörätten, åtminstone den internationella miljörätten och inte minst den svenska miljörätten, anser man att naturen, eller vissa delar av naturen, har ett värde för sin egen skull. I den svenska miljöbalken anges till exempel att ”naturen har ett skyddsvärde”, vilket i sin tur förklaras i förarbeten till lagen med att det är naturens eget värde som avses. Naturens egenvärde återspeglas även i Konventionen om biologisk mångfald (CBD), som är det största internationella avtalet gällande bevarande av biologisk mångfald och naturskydd. Konventionen antogs 1992 och slår fast att den biologiska mångfalden har ett ”intrinsikalt värde”, alltså ett inneboende värde. Våra lagar kan emellertid bara föreskriva vad lagen ska betrakta som att ha ett egenvärde. Huruvida en varelse faktiskt har ett egenvärde är helt enkelt inte en juridisk fråga.

Så har då naturen ett egenvärde? Vi testar ett tankeexperiment. Låt säga att en asteroid kommer att träffa jorden om tio år. Alla människor kommer att dö. Alla kännande djur, hur man än definierar dem, kommer också att dö. Men om du idag spenderar 100 kronor på en särskilt utformad apparat skulle icke-kännande liv på jorden räddas. Jorden skulle fortsätta att vara en blå prick täckt av olika ekosystem, men utan mänskligt eller kännande liv. Skulle du spendera de 100 kronorna? I så fall verkar det som att du anser att naturen har ett värde utöver det värde den ger människan. Å andra sidan illustrerar detta tankeexperiment också att vi aldrig riktigt kan komma utanför vårt eget mänskliga perspektiv. Är det verkligen meningsfullt att överväga det icke-mänskliga värdet av någonting, kan man fråga sig.

Den juridiska frågan om naturens egenvärde behandlades på ett tänkvärt sätt av Colombias högsta domstol i ett beslut från 2018. Amazonas ekosystem fastställdes då som ett rättssubjekt med rätt till skydd, bevarande, underhåll och återställande. I detta fall, ett så kallat ungdomsklimatmål, stämde 25 ungdomar olika colombianska myndigheter för att kräva att de skulle vidta åtgärder för att minska avskogningen i Amazonas. Motiveringen till stämningsansökan var att avskogningen orsakade klimatförändringar som längre fram, men under deras livstid, skulle skada ungdomar. Domstolen ansåg att naturen, och i synnerhet Amazonas, har ett egenvärde eftersom människor är en del av naturen och människor har ett egenvärde. Enligt domstolen måste därför människan agera i direkt solidaritet med naturen, eftersom människan ”måste respektera den del av oss själva som är naturen”. Naturen har alltså ett egenvärde, åtminstone enligt Colombias hösta domstol, och är därmed en rättighetsinnehavare. Människan kan helt enkelt inte skiljas från naturen, och den som anser att människan har ett egenvärde bör därför också anse att naturen har ett egenvärde. Troligen är sista ordet inte sagt i denna fråga, men det går alltså att på juridisk väg erkänna att naturen har ett egenvärde.

Colombias högsta domstol krävde att vi lämnar det antropocentriska perspektivet och ser människan som en del av naturen, eftersom vi inte kan leva utan våra ekosystem. Men blir inte resultatet av det att vi till slut skyddar naturen för människans skull, snarare än för naturens egen? Denna invändning – att erkännandet av naturens rättigheter paradoxalt nog är en fortsättning på antropocentrismen – är inte helt ovanlig. Den ovan nämnde Mark Sagoff pekade på detta i en artikel från 1974. Om vi fullt ut betraktar människor som en del av naturen, menade han, skulle då inte vilken mänsklig användning av miljön som helst kunna skyddas? På vilket sätt skulle en skidort, som kan tjäna många människors och djurs intressen, ha mindre rättigheter än en oexploaterad bergstopp? För att naturens rättigheter ska vara mer än bara ett annat sätt att uttrycka människans rättigheter till miljön, måste de göra mer än att skydda enskilda människors intressen.

Det är visserligen sant att många lagar om naturens rättigheter stiftas i syfte att skydda mänskliga intressen. Men detta behöver inte nödvändigtvis strida mot tanken att de också skyddar naturen av andra orsaker än det värde naturen har för människan. Lagen om Mar Menor-lagunen i Spanien antogs efter flera år med algblomning och fiskdöd samt efter en namninsamling med mer än en halv miljon underskrifter. I lagens ingress erkänns allvaret både i den ekologiska kris som lagen syftar till att hantera och den ”humanitära kris som drabbar Mar Menor och invånarna i dess kustkommuner”. Naturens rättigheter syftar uppenbarligen till att gynna människor, men oavsett avsikten är effekten att de också skyddar naturen. Det är inte antingen eller utan snarare både och.

Den ömsesidiga nyttan av lagar om naturens rättigheter framgår tydligt i några lagar som utformats tillsammans med ursprungsbefolkningar, exempelvis i Nya Zeeland, och som betonar släktskapet mellan människor och natur. Som statsvetarna Craig M. Kauffman och Pamela L. Martin påpekar ser de som har till uppgift att representera skogar eller floder inte sin roll som förvaltare eller väktare av naturen, utan som främjare av mänskligt beteende till förmån för naturen. Detta gynnar förstås människorna som kan fortsätta att bo i dessa ekosystem, men i första hand måste ekosystemen fungera och det är således ekosystemen som gynnas främst.

Ett relaterat problem gäller representation. Man skulle förstås kunna hävda att bränder, översvämningar eller sjukdomar är det sätt som naturen kan uttrycka sig på, men det finns inte någon möjlighet, åtminstone inte inom det nuvarande rättssystemet, för naturen att argumentera direkt för sina egna rättigheter. Det finns därför en risk att naturens representation via människan blir otillräcklig, tillämpas orättvist eller till och med används som förevändning för att förespråka mänskliga mål. Forskare har till exempel kritiserat Ecuadors regering för att använda naturens rättigheter i åtal mot småskalig illegal gruvdrift samtidigt som man beviljat tillstånd för mer storskalig gruvdrift. På liknande sätt har forskare pekat på ett beslut av högsta domstolen i indiska Uttarakhand att ge Gangesfloden och dess bifloder status som juridisk person, vilket snarast främjade hindunationalism och kunde användas för att ”legitimera orimliga åtgärder mot marginaliserade grupper”.

Även om problemet inte är unikt för naturens rättigheter är det särskilt viktigt att uppmärksamma att lagarna ibland utnyttjas i andra syften, i synnerhet som dessa lagar är nya och det fortfarande pågår en diskussion om hur de ska förstås och vad de innebär.

Att erkänna rättigheter för naturen som uttryckligen inkluderar människor som en del av naturen eller av specifika ekosystem skulle kunna vara ett sätt att undvika att lagstiftningen används som en förevändning för något annat. Att begränsa talerätten – det vill säga rätten att åberopa lagen – till utsedda företrädare eller personer som så att säga är delar av den natur man vill försvara (de kanske bor i skogen, använder floden eller liknande) kan vara ett sätt att minska risken för ändlösa tvister eller rättsliga trakasserier i naturens namn och med åberopande av naturens rättigheter. Detta är i huvudsak det tillvägagångssätt som används i de tidigare nämnda lagarna i Nya Zeeland, där det skapats organ bestående av urfolksstammedlemmar och statsanställda tjänstemän som har behörighet att företräda den rättighetsbärande naturens intressen.

Lagar och domstolar bör i linje med detta ge rätten att processa för naturens räkning endast till dem som avser att gynna naturen, vilket kan inkludera de människor som är beroende av den specifika miljö det handlar om eller är en del av ekosystem som floder och skogar. På så sätt kan lagar om naturens rättigheter erkänna och skydda förhållandet mellan människor och natur utan att vara ett indirekt sätt att främja utpräglat mänskliga intressen. Det kan dessutom säkerställas att naturens rättigheter, som är avsedda att skydda människor som en del av en miljö eller ett ekosystem, inte istället skyddar huvudsakligen antropocentriska intressen.

 

De mänskliga rättigheterna i sin moderna form utvecklades som en reaktion på Förintelsen och dess fasansfulla utraderande av människovärdet. Vissa forskare skyllde i efterhand nazisternas avhumanisering på rättspositivismen, det vill säga idén om att lagen är vad den säger att den är. För att undvika detta och för att i någon mening aldrig mer tillåta att människor avhumaniseras eller förlorar sitt specifika värde, antogs 1948 FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Här fastslås de rättigheter som människor har enbart på grund av att de är människor. Dokumentet, som inleds med orden ”Alla människor är födda fria och lika i värde (dignity) och rättigheter”, syftar till att säkerställa att lagar som bryter mot dessa mänskliga rättigheter måste anses vara juridiskt illegitima.

En invändning mot lagar som den föreslagna ”Deklarationen om Moder Jords rättigheter”, som ska kodifiera jordens ”inneboende” rättigheter, är att ett erkännande av icke-mänskliga tings egenvärde, inneboende värdighet eller omistliga rättigheter skulle minska det svårvunna erkännande av människans egenvärde och omistliga rättigheter som fastslogs i FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna.

Ett mål med att erkänna naturens rättigheter är att lyfta fram naturens intressen när de vägs mot andra rättigheter, särskilt rättigheter för bolag. I de flesta fall verkar naturens rättigheter syfta till att göra det möjligt att ge naturens intressen (eller intresset av att skydda naturen) samma rättsliga vikt som andra juridiska personers intressen. Detta är ett legitimt mål. Det har aldrig varit en självklarhet att bolag ska vara rättighetsinnehavare eller juridiska personer med samma status som människor, men dessa rättigheter har blivit inrotade. För att jämna ut spelplanen mellan företag och ekosystem skulle det vara mycket enklare, juridiskt sett, att stärka naturens rättigheter och ge naturen status som juridisk person än att minska kraften i företagens rättigheter. Med tanke på att de mänskliga rättigheterna, inklusive rätten till liv, är beroende av en hälsosam miljö (vilket erkänns både av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna och FN) men egentligen inte har behov av företags rättigheter, är det sannolikt att upphöjandet av naturen till rättighetsinnehavare också främjar de mänskliga rättigheterna.

Valet står sällan mellan att skydda antingen naturens rättigheter eller mänskliga rättigheter, eftersom människor är så beroende av sina miljöer.

Ibland kan dock naturens rättigheter stå i konflikt med mänskliga intressen. Att erkänna olika arters egenvärde verkar till exempel vara oförenligt med att använda så kallade gendrivare (det som tidigare kallades för själviska gener och som sprider sig snabbt i hela populationer) som kan användas för att eliminera hela populationer eller arter av myggor som exempelvis orsakar malaria hos människor. För närvarande tillåter inte EU gendrivare på grund av osäkerheten kring den bredare inverkan på både miljö och människor. Av liknande skäl skulle de flesta nuvarande eller föreslagna lagar om naturens rättigheter antagligen också utesluta utrotning av en hel population av en art. De flesta lagar om naturens rättigheter skyddar dock naturen och miljön på ekosystemnivå eller till och med holistiskt inom landet, såsom rättigheterna för naturen i Ecuador ”varhelst liv uppstår och reproduceras”. Det är möjligt att lagar om naturens rätt som skyddar ett ekosystem kan tolkas så att det är möjligt att bekämpa invasiva arter för att skydda ekosystemet. Men man måste också hålla i minnet att lagar om naturens rättigheter antas av människor som fritt kan avgöra vilket slags natur de vill ge rättigheter. För människor som erkänner naturens rättigheter är det helt lagligt att från dessa rättigheter undanta oönskade delar av naturen, såsom myggor och virus. Även om man kan ifrågasätta om det är rätt att utesluta vissa delar av naturen från lagligt beskydd, står det mänskliga lagstiftare fritt att skapa lagar som inte inverkar orimligt negativt på människor. Och lagar som visar sig ha oväntad negativ inverkan kan förstås ändras.

Som nämndes tidigare finns det en risk att naturens rättigheter också används för att påverka eller till och med flytta på fattiga människor som bor vid skyddad natur. Ett exempel på detta kan vara de bönder som odlar koka i colombianska Amazonas och som egentligen inte har några alternativ. Erkännanden av naturens rättigheter är därför mest rättvisa när de också skyddar dem som är en del av det skyddade ekosystemet. Det finns flera sådana fall. 2016 beslutade till exempel den colombianska författningsdomstolen att man måste göra Atratofloden i landet till en juridisk person för att skydda de mänskliga rättigheterna för den etniska grupp som var beroende av floden. Olaglig småskalig gruvdrift hade nämligen lett till att stora mängder kvicksilver släpptes ut i floden, vilket i sin tur ledde till att flera barn dog och att många drabbades av allvarliga sjukdomar. Skyddet av floden minskade visserligen lokalsamhällets ekonomiska valmöjligheter, men nackdelarna med de ekonomiska val som gjorts var förödande – till och med dödliga. Naturens rättigheter användes för att begränsa enskilda individers valmöjligheter, men i slutänden gynnades både mänskliga och icke-mänskliga samhällen.

Att skydda naturens rättigheter har alltså ofta positiva effekter för dem som är beroende av naturen, men man måste se till att samtidigt respektera människornas rättigheter och göra det möjligt för dem att ta hand om den natur de behöver för sin egen överlevnad. I själva verket står valet sällan mellan att skydda antingen naturens rättigheter eller mänskliga rättigheter, eftersom människor är så beroende av sina miljöer.

För att skydda miljön kan det vara nödvändigt att röra sig bort från ett antropocentriskt paradigm. Naturens rättigheter behöver dock inte vara ekocentriska och ge miljön företräde framför människan. Bra och juridiskt effektiva lagar om naturens rättigheter är faktiskt varken antropocentriska eller ekocentriska, utan skyddar snarare en natur som är något mer än det mänskliga.

Det kommer alltid att vara nödvändigt att låta naturens rättigheter representeras av människor, och man måste vara noga med att utse lämpliga mänskliga representanter. Människan har emellertid också ett intresse av miljöskydd, och människans intressen sammanfaller ofta med naturens intressen. Lagar om naturens rättigheter bör därför utformas så att de skyddar de samhällen som lever i harmoni med naturen eller gör det möjligt för samhällen att leva i harmoni med naturen.

Vissa lagar om naturens rättigheter har fått avsedd effekt. Andra har ännu inte varit framgångsrika. Vissa är otydligt skrivna eller kan stå i konflikt med andra lagar eller rättigheter. Men det betyder inte att lagar om naturens rättigheter inte kan vara effektiva. Det innebär att sådana lagar måste utformas på ett bättre sätt. För att kunna anta effektiva lagar som ger naturen rättigheter krävs återkoppling från lokala samhällen och forskare, liksom från jurister. Det behövs också juridisk utbildning för att avmystifiera dessa lagar och instruera domare, advokater och allmänhet om hur de ska användas och hur de ska förstås.

Naturens rättigheter ska enligt min mening inte ses som ett ifrågasättande av mänskliga rättigheter utan som en strävan efter rättvisa för nu levande och kommande generationer av mänskligt och icke-mänskligt liv.


YAFFA EPSTEIN är jurist verksam vid Uppsala universitet. Hennes forskning kretsar huvudsakligen kring miljörätt, rättsfilosofi och mötet mellan naturvetenskap och rättsvetenskap. Denna essä är en bearbetad och förkortad version av en längre artikel publicerad i Riksbankens Jubileumsfonds Årsbok 2025 (Makadam Förlag).


 

Bibliografi

Yaffa Epstein et al., ”Most EU Residents Support Rights of Nature Laws”, Nordisk miljörättslig tidskrift, vol. 123, 2024.

Christopher D. Stone, ”Should Trees Have Standing? Towards Legal Rights for Natural Objects”, Southern California Law Review vol. 45, 1972, s. 450–501.

Mark Sagoff, ”On Preserving the Natural Environment”, Yale Law Journal vol 84, 1974, s. 205, 222.

John M. Finnis, ”Natural Law Theory: Its Past and Its Present”, American Journal of Jurisprudence vol. 57, nr 81, 2012.

Caroline Gardelli, Yaffa Epstein & Charlotta Zetterberg, ”Naturens skydd för sin egen skull i svensk rätt”, Retfærd (under utgivning).

Craig M. Kauffman & Pamela L. Martin, The Politics of Rights of Nature: Strategies for Building a More Sustainable Future, Cambridge: MA: MIT Press, 2021.

Craig M. Kauffman & Pamela L. Martin, ”Can Rights of Nature Make Development More Sustainable? Why Some Ecuadoran Lawsuits Succeed and Others Fail”, World Development vol. 92, nr 130, 2017.

Eden Kinkaid, ”’Rights of Nature’ in Translation: Assemblage Geographies, Boundary Objects, and Translocal Social Movements”, Transactions of the Institute of British Geographers vol. 44, 2019, s. 555, 564.

Lon L. Fuller, ”Positivism and Fidelity to Law: A Reply to Professor Hart”, Harvard Law Review vol. 630, nr 71, 1958.