Richard Wagner

Lyssna

Hur ska vi förhålla oss till Richard Wagner (1813-1883)? Han är kompositören och dramatikern som revolutionerade operakonsten med sina kolossala allkonstverk och banade väg för den moderna musiken. Många har liknat hans musikdramatik vid en drog, fullkomligt omöjlig att värja sig ifrån. Men Wagner är också förknippad med unkna ideologier. Hans antisemitism är omvittnad och efter kompositörens död dyrkades hans germanska operadramer av nazisterna.

Vem var egentligen Richard Wagner? Går det att lyssna på hans musik utan att ta ställning till hans åsikter? Är det en myt att att hans extremt krävande musik tagit död på både sångare och dirigenter? Hur fungerar Wagners banbrytande ledmotiv i operorna? Och uppfann han verkligen biomörkret? Bildningspodden inleder sin sjätte säsong med en mastodontmangling om ett av musikhistoriens mest fascinerande, komplicerade konstnärskap.

Gäster i studion är Camilla Lundberg och Axel Englund. Camilla Lundberg är kulturjournalist och kritiker, författare till böckerna ”Musikens myter” och ”Musikens vingar” – och driver sedan 2016 SR-podcasten Klassiska podden tillsammans med Carl Tofft. Axel Englund är docent i litteraturvetenskap, utbildad tonsättare och operaforskare, verksam vid Stockholms universitet.