Guidebokens historia

Lyssna

Så snart människor i mängd började resa till en och samma plats uppstod behovet av praktisk och andlig vägledning. Guideboken föddes. Dess första riktiga guldålder kom mot slutet av 1800-talet, men genren har betydligt äldre anor än så. Vilken är egentligen världshistoriens första guidebok? Hur hänger fenomenet ihop med turismens historia? Vad är det mest fascinerande som gamla guideböcker kan lära oss om äldre tiders resenärer? Och är den tryckta guideboken utrotningshotad i de smarta telefonernas tidevarv? Bildningspodden tar en intellektuell promenad genom guidebokens historia.

Gäster i studion är Anna Blennow och Stefano Fogelberg Rota. Anna Blennow är lektor och forskare i latin vid Göteborgs universitet. Stefano Fogelberg Rota är docent i litteraturvetenskap vid Umeå universitet. Tillsammans har de lett ett forskningsprojekt om Rom och guidebokens historia, som resulterat i boken Rome and the Guidebook Tradition (De Gruyter, 2019).

Vill du läsa en transkription av avsnittet? Klicka här!

Giambattista Nollis monumentala Romkarta från 1748 anses vara den första topografiskt exakta kartan över den italienska huvudstaden.