#61 Ellen Key

Lyssna

Hon var en av sin tids mest radikala tänkare. En feminist, pedagog och folkbildare lika mycket som skarp debattör och mystiker. Ellen Key (1849-1926) växte upp i överklassmiljö på en småländsk herrgård, men ägnade ett helt liv åt att kämpa för de mindre privilegierade. Hennes radikala syn på barnuppfostran och pedagogik bidrog starkt till att driva igenom förändringar som vi idag tar för givna, som avskaffandet av barnaga, samskola för pojkar och flickor och rättigheter för oäkta barn. Som kvinnosakskämpe argumenterade hon tidigt för rätt till skilsmässa, ogift kvinnas myndighet och deltog aktivt i rösträttskampen. Allt detta bidrog till att hon blev en av 1800-talets internationellt mest kända svenskar.

Säsongspremiären av Bildningspodden fördjupar sig i Ellen Keys liv och tänkande. Var hon verkligen en särartsfeminist?  Varför ansåg hon att alla arkitekter borde vara kvinnor? Vad var det som fick henne att lämna Sverige i 10 år? Och hur ska vi förhålla oss till Ellen Keys arv idag?

Ellen Key gäster

Gäster i studion är Hedda Jansson och Claudia Lindén. Hedda Jansson är doktorand i religionshistoria vid Stockholms universitet, på ett projekt om Ellen Keys livsfilosofi, och var under 15 år föreståndare för Ellen Keys Strand. Claudia Lindén är litteraturvetare vid Södertörns högskola och disputerade 2002 på avhandlingen Om kärlek. Litteratur sexualitet och politik hos Ellen Key.
Avsnittsbild: Digitalt museum.