#60 De intellektuella (live)

Lyssna

Säg ”intellektuell” och många får nog en kedjerökande Jean-Paul Sartre eller Simone de Beauvoir vid ett kafébord i Paris för ögonen. Men vad är egentligen en intellektuell? Hör de hemma på biblioteket, kaféet eller barrikaden? När myntades själva begreppet? Vilken betydelse hade författaren Émile Zolas utspel i Dreyfusaffären 1898 i den här historien? Har välfärdsstaten Sverige någonsin varit ett land för verkligt intellektuella? Och hur mår de intellektuella idag? Har de rentav ersatts av den tvärsäkra ”experten”? Säsongens sista avsnitt skingrar cigarettröken kring fenomenet de intellektuella. Avsnittet spelades in live inför publik under Biblioteksdagarna 2017 på Växjö konserthus.

Intellektuella gäster

Veckans gäster är Kim Salomon och Annika Olsson. Kim Salomon är professor i historia vid Lunds universitet och skriver på en bok om de intellektuellas historia. Annika Olsson är litteratur- och genusvetare vid Stockholms universitet och forskar om de intellektuellas roll i det moderna Sverige.

Kim Salomon och Annika Olsson samtalar om "intellektuella" med Magnus Bremmer på Biblioteksdagarna i Växjö.

Genusvetaren Annika Olsson och historikern Kim Salomon samtalar om ”intellektuella” med Magnus Bremmer på scenen i Växjö konserthus. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.