#19 Mary Wollstonecraft

Lyssna

Mary Wollstonecraft (1759–1797) är feministpionjären som framhöll ”manlighet” som ett eftersträvansvärt ideal för kvinnor. Hon är upplysningsfilosofen som försvarade Franska revolutionen men kritiserade upplysningstänkarnas ojämställda syn på frihet. Ändå överskuggades länge Wollstonecrafts banbrytande tänkande av hennes livshistoria. Vilka var hennes mest revolutionerande idéer? Vilken betydelse hade vistelsen i Paris mitt under revolutionsåren för hennes utveckling som politisk tänkare? Och varför gick hennes livs sista resa till just Sverige?

wollstonecraft

Gäster i studion är Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet, och Lena Halldenius, docent i praktisk filosofi och professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, aktuell i höst med boken Mary wollstonecraft och frihetens förutsättningar. En feministisk filosofi om självständighetens politik (Thales).

Av Mary Wollstonecraft finns på svenska utgivet Till försvar för kvinnans rättigheter (med förord av Elisabeth Mansén), Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark och Franska revolutionen. Historiska och moraliska aspekter, liksom en äldre översättning av romanen Mary. På originalspråket engelska finns de flesta av hennes viktigaste verk nedladdningsbara som e-böcker via Project Gutenberg.