Varför ser herr- och damcyklar olika ut? Varför var sekelskiftets konstnärer så intresserade av det övernaturliga och vilken sorts student var Karl Marx? Det är några av frågorna som får sitt svar i de första avsnittet av Bildningspodden – ”en podcast för vetgiriga” – producerad av Magnus Bremmer och Klas Ekman i samarbete med Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet.

I Bildningspodden kommer man varje vecka kunna höra några av landets ledande forskare inom humaniora i ett spännande samtal om en historisk person, företeelse, idéströmning eller konstverk. Ämnena kan vara naturligt aktualiserade av något i nyhetsrapporteringen, men de flesta är bara brännande intressanta i sin tidlöshet. Målgruppen är alla nyfikna lyssnare som vill bättra på sin allmänbildning på ett tillgängligt och underhållande sätt. Du behöver inte veta någonting alls om ämnena i förväg – det är själva poängen – men gärna vara beredd på att lära dig mycket på kort tid.

Första säsongen består av 12 program. Idag släpps de tre första avsnitten, som handlar om det ockulta sekelskiftet, Karl Marx och cykelns betydelse för 1800-talets kvinnliga frigörelse. Resterande program i serien kommer att handla om filmskaparen Mai Zetterling, kurorten, den postkoloniala tänkaren Frantz fanon, undergångsberättelser, universitetens historia, författaren och världsresenären Fredrika Bremer, hembiträdet, nykterhetsrörelsen och latinet som världsspråk.

Lämna ett svar